Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη σελίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

                    ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ


Στόχοι


Οι σπουδές στο Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Η.Μ.Μ.Υ.) του Πολυτεχνείου Κρήτης αποσκοπούν στην εκπαίδευση και υψηλή τεχνική κατάρτιση µηχανικών σε θέµατα σύγχρονης τεχνολογίας που εντοπίζονται στα πεδία της ηλεκτρονικής, των συστηµάτων αυτοµάτου ελέγχου, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Σκοπός είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές θεωρητικό υπόβαθρο που θα τους επιτρέπει να καταλαβαίνουν σε βάθος τις θεµελιώδεις αρχές της νέας τεχνολογίας, σε όλους τους παραπάνω τοµείς, ώστε να µπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της ραγδαία εξελισσόµενης διεθνώς τεχνολογίας.
TUC
Κεντρικό ρόλο σε όλους αυτούς τους τοµείς τεχνολογίας παίζουν σήµερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι σπουδές στο Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών δίνουν έµφαση στη χρήση των υπολογιστών σε εφαρµογές στους παραπάνω τοµείς, όπως σε σχεδιασµό ηλεκτρονικών κυκλωµάτων, σε ολοκληρωµένα συστήµατα εργοστασίων, σε ροµποτική και αυτοµατισµούς, στη χρήση των υπολογιστών σε τηλεπικοινωνιακά συστήµατα και διανεµηµένα υπολογιστικά και πληροφοριακά συστήµατα, σε εφαρµογές υπολογιστών σε επιχειρήσεις και στο ∆ηµόσιο, καθώς και σε υλοποίηση ψηφιακών συστηµάτων.
TUC
Οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να επανδρώσουν οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισµό σαν µηχανικοί εφαρµογών λογισµικού (software application engineers). Για παράδειγµα, οι εταιρείες έχουν ανάγκη χρήσης υπολογιστών για εφαρµογές (όπως µισθολόγια, καταλογογράφηση εµπορευµάτων, αυτοµατοποίηση παραγγελιών κ.λπ.), για διαχείριση και σχεδιασµό µεγάλων βάσεων δεδοµένων (όπως τραπεζικούς λογαριασµούς, κρατήσεις θέσεων σε αεροσκάφη, ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία, διαχείριση νοσοκοµείων κ.λπ.), για αυτοµατοποίηση γραφείων και οργανισµών (όπως αυτοµατοποίηση πολλών διαδικασιών σε κρατικές υπηρεσίες και ασφαλιστικούς οργανισµούς που σήµερα στην Ελλάδα γίνονται µε έγγραφα). Οι βάσεις δεδοµένων και ο αυτοµατισµός γραφείου και επιχειρήσεων αποτελούν την καρδιά οποιασδήποτε σοβαρής εταιρείας ή οργανισµού σήµερα σε προηγµένες χώρες, και η αποτελεσµατική λειτουργία τέτοιων φορέων βασίζεται σε ειδικές γνώσεις σχεδιασµού και διαχείρισης, που διαθέτουν οι απόφοιτοι του Τµήµατός µας. Οι απόφοιτοι του Τµήµατος θα µπορούν επίσης να εφαρµόσουν τεχνικές Τεχνητής Νοηµοσύνης σε σύνθετα προβλήµατα που σήµερα αντιµετωπίζονται από εµπειρογνώµονες.
TUC
Οι φοιτητές του Τµήµατος εκπαιδεύονται σε νέες µεθόδους ανάλυσης και σχεδιασµού ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωµάτων. Πιο συγκεκριµένα µαθαίνουν πώς λειτουργούν τα βασικά ηλεκτρονικά στοιχεία (δίοδοι, τρανζίστορ, ολοκληρωµένα κυκλώµατα), πώς σχεδιάζονται κυκλώµατα που περιλαµβάνουν αναλογικά ή και ψηφιακά ολοκληρωµένα κυκλώµατα, πώς σχεδιάζονται ενισχυτές ισχύος και κυκλώµατα RF. Επίσης µαθαίνουν να σχεδιάζουν κυκλώµατα ολοκλήρωσης υψηλής κλίµακας (VLSI chips). Οι φοιτητές εξασκούνται σε εργαστηριακές εφαρµογές των προαναφερθέντων περιοχών. Τα ηλεκτρονικά αισθητήρια (sensors) και τα συστήµατα ελέγχου που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες (µε θόρυβο κ.λπ.), τα οποία πρέπει να λειτουργούν µε ασφάλεια και χωρίς διακοπές είναι πολύ σπουδαία σήµερα στη βιοµηχανία. Μεγάλη σπουδαιότητα επίσης αποκτούν οι µικροεπεξεργαστές (microprocessors) και οι µικροελεγκτές (microcontrollers) και οι χρήσεις τους σε πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, µε απαιτήσεις πραγµατικού χρόνου (real–time systems).
TUC
Οι τηλεπικοινωνίες εξαπλώνονται ταχύτατα σε όλο τον κόσµο. Οι απόφοιτοι του Τµήµατος αποκτούν γνώσεις µε βάθος σε θέµατα ψηφιακών τηλεπικοινωνιών (κεραίες, µικροκύµατα, ασύρµατες επικοινωνίες, δορυφορικές επικοινωνίες, ενσύρµατη και ασύρµατη τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, θεωρία πληροφορίας και κωδίκων, δίκτυα υπολογιστών), αλλά και σε θέµατα µοντέρνων εφαρµογών τηλεπικοινωνιών, βασισµένων σε αυτόµατη αναγνώριση φωνής και επεξεργασία λόγου (φωνητική διεπιλογή, προσπέλαση βάσεων δεδοµένων αποκρινόµενων σε οµιλία από απόσταση κ.λπ.), ώστε να µπορούν να απασχοληθούν σε οργανισµούς και εταιρείες. Επιπλέον, τα δίκτυα επικοινωνίας υπολογιστών µεταφέρουν φωνή, εικόνες, video, αλλά και δεδοµένα µεταξύ υπολογιστικών συστηµάτων. Οι δικτυακές συνδέσεις υπολογιστών είναι πολύ σπουδαίες για εταιρείες και οργανισµούς, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του διαδικτύου,της αναβάθµιση της τηλεπικοινωνιακής υποδοµής στην Ευρώπη και την Ελλάδα και της επικράτησης των πολύ ισχυρών υπολογιστών συνδεµένων σε διανεµηµένα υπολογιστικά συστήµατα. Μεγάλες εταιρείες και οργανισµοί χρειάζονται σήµερα δικά τους δίκτυα επικοινωνιών για επικοινωνία του προσωπικού της εταιρείας, για επικοινωνία υπολογιστών µέσα στην εταιρεία και για επικοινωνία προσωπικού και υπολογιστών µε τον έξω κόσµο, µε σκοπό τη λήψη και µετάδοση πληροφοριών και συνεργασία για επίλυση προβληµάτων (cooperative work). O κατάλληλος σχεδιασµός και διαχείριση ενοποιηµένων δικτύων επικοινωνιών είναι απόλυτα ζωτικός τοµέας για κάθε µεγάλη επιχείρηση. Οι απόφοιτοι του Τµήµατος αποκτούν τις βάσεις για να εργασθούν σε τέτοιους τοµείς.
TUC
Ένας άλλος τοµέας που οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να απασχοληθούν είναι η αυτοµατοποίηση εργοστασίων (CAD/CAM, ροµποτική, έλεγχος ποιότητας κ.λπ.). Τα ολοκληρωµένα συστήµατα αυτοµατοποίησης εργοστασίων είναι πολύ διαδοµένα σήµερα και επιµέρους εφαρµογές που χρησιµοποιούν γραφική για σχεδιασµό, προσοµοίωση, ανάλυση περιεχοµένου εικόνας, παράσταση γνώσης και έλεγχο ποιότητας είναι πολύ συχνές και µεγάλης σπουδαιότητας για τη βιοµηχανία. Η εγκατάσταση ολοκληρωµένων συστηµάτων αυτοµατοποίησης στη βιοµηχανία είναι ένα δύσκολο εγχείρηµα και απαιτείται η απασχόληση ειδικευµένων µηχανικών (knowledge engineers) για τη σχεδίαση των βάσεων γνώσεων και την εισαγωγή στους υπολογιστές των γνώσεων που χρειάζονται για το περιβάλλον του αυτοµατισµού.

Εκτός των βασικών γνώσεων και των γνώσεων εφαρµογών που δίδονται στους φοιτητές, οι οποίες τους καθιστούν κατάλληλους για τους παραπάνω τοµείς απασχόλησης, οι προπτυχιακές σπουδές επίσης αποσκοπούν στο να εφοδιάσουν τους φοιτητές µε πολύ δυνατές βάσεις για παρακολούθηση µεταπτυχιακών σπουδών ή συµµετοχή σε ερευνητικές εργασίες, µετά την αποφοίτησή τους.

Οργάνωση - Τομείς


Διοίκηση του Τμήματος
Το Τμήμα διοικείται από τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) και τον Πρόεδρο του Τμήματος, ο οποίος προεδρεύει της ΓΣ. Στη ΓΣ συμμετέχουν οι καθηγητές, εκπρόσωποι των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος, εκπρόσωποι του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) και εκπρόσωποι του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του Τμήματος.
Οι αρμοδιότητες της ΓΣ, του Προέδρου αλλά και της Γραμματείας του Τμήματος καθορίζονται από τον Νόμο 1268/82 (Νόμος Πλαίσιο), τις τροπολογίες του, καθώς και το Νόμο 2083/92.

Πρόεδρος του Τµήµατος

Πρόεδρος του Τμήματος είναι ο Καθηγητής Μίνως Γαροφαλάκης και Aναπληρωτής Προέδρος ο Καθηγητής Αθανάσιος Λιάβας

Γραμματέας του Τμήματος

Γραμματέας του Τμήματος είναι η κα Βασιλική Γρηγοράκη.

Διάρθρωση του Τμήματος
Το Τµήµα είναι διαρθρωµένο σε τέσσερις Τοµείς:
  • Τοµέας Ηλεκτρονικής και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

  • Τοµέας Πληροφορικής

  • Τοµέας Συστηµάτων

  • Τοµέας Τηλεπικοινωνιών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου