Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη σελίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

                                  ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η εκπαίδευση στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) καλλιεργεί στους φοιτητές ικανότητες και δεξιότητες αναγκαίες για το δυναμικό σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Το Τμήμα ΜΠΔ ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1984 και είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Στην ίδρυση του Τμήματος ΜΠΔ οδήγησαν οι εξής αναγκαιότητες:
  • Ο αυξανόμενος διεθνής αλλά και εγχώριος ανταγωνισμός, που απαιτεί την αποτελεσματική εφαρμογή συστηματικών τρόπων βελτίωσης της παραγωγικότητας.
  • Η πολυπλοκότητα των νέων τεχνολογιών και καινοτομιών των οποίων το υψηλό κόστος κτήσης και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον άνθρωπο και το περιβάλλον, δημιουργεί την απαίτηση για υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που εξασφαλίζει έναν τεχνολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά αποδεκτό τρόπο εφαρμογής τους.
  • Η έλλειψη στη χώρα μας μηχανικών οι οποίοι εκτός από την ευχέρεια αντιμετώπισης καθαρά τεχνικών προβλημάτων, διαθέτουν ανάλογη ευχέρεια στο χειρισμό διοικητικών και οργανωτικών προβλημάτων.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος συνδυάζει γνώσεις μαθηματικών, φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμοσμένης οικονομικής, και διοικητικών επιστημών. Επίσης, μέσω προγραμμάτων συνεργασίας οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα σε άλλα Πανεπιστήμια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, αρκετοί φοιτητές παρέχουν επικουρικό έργο σε διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που εκπονούνται από Καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και λήγει την 31η Αυγούστου του επομένου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών κάθε ακαδημαϊκού έτους κατανέμεται χρονικά σε δύο εξάμηνα. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα ΜΠΔ έχουν διάρκεια ενός (1) εξαμήνου, και περιλαμβάνουν:
  • διδασκαλία
  • φροντιστήρια
  • εργαστήρια
  • σεμινάρια από στελέχη της βιομηχανίας
  • εκπαιδευτικές επισκέψεις
Στο δέκατο (10ο) εξάμηνο εκπονείται η διπλωματική εργασία για την απόκτηση του πτυχίου. Το πρόγραμμα σπουδών είναι δυναμικό και σύγχρονο, διεπιστημονικού χαρακτήρα.
Το Τμήμα υποδιαιρείται σε τρείς Τομείς:
1.Τομέας Συστημάτων Παραγωγής Το αντικείμενο του τομέα σχετίζεται με τη Θεωρία Συστημάτων Παραγωγής καθώς και με τη σύγχρονη Τεχνολογία Παραγωγής
2.Τομέας Επιστήμης Αποφάσεων Οτομέας είναι εξειδικευμένος στις μεθόδους και τεχνικές της Επιχειρησιακής Έρευνας για τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων,απο τον Μαθηματικό Προγραμματισμό και την Προσομοίωση μέχρι τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων και τα Εμπειρικά Συστήματα.
3.Τομέας Οργάνωσης Διοίκησης Αφορά τα βασικά μαθήματα οργάνωσης και διοίκησης τεχνολογικών,διοικητικών συστημάτων καθώς και τα εξειδικευμένα μαθήματα,όπως μάρκετινγκ,ανάλυση επενδύσεων,χρηματοοικονομική διοίκηση.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Oι μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών υπόκειται στις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης 68870/Β7 (ΦΕΚ τ. Β' 2513/31-12-2007). 
1. Συστήματα Παραγωγής
2. Επιχειρησιακή Έρευνα
3. Οργάνωση και Διοίκηση
Οι μεταπτυχιακές σπουδές καταλήγουν στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ή/και Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ). Σκοπός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης είναι η μετεκπαίδευση του φοιτητή και η ειδίκευσή του σε έναν από τους τομείς του τμήματος. Σκοπός των διδακτορικών προγραμμάτων είναι η προώθηση της έρευνας, της επιστήμης και των εφαρμογών της. 
Διπλωματούχος ΜΠΔ σύμφωνα με τα Π.Δ.71/1995 και Π.Δ. 372/1997 έχει τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης στις εξής δραστηριότητες:
  • Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η βελτιστοποίηση ρυθμών παραγωγής, κατανομή εργασιών, έλεγχος αποθεμάτων, κατανομή επισκευαστικών πόρων, προγραμματισμός συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισμού, κατανομή πρώτων υλών και άλλες συγγενείς δραστηριότητες.
  • Έρευνα, σχεδιασμός και αυτοματοποίηση της κατασκευής πάσης φύσεως προϊόντων, με τη βοήθεια Η/Υ.
  • Χωροθέτηση της μονάδας παραγωγής. Ως μονάδα παραγωγής νοείται το εργοστάσιο ή η μονάδα παροχής υπηρεσιών, για τη χωροθέτηση της οποίας λαμβάνονται υπόψιν τεχνικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  • Ενδοεπιχειρησιακή χωροταξία και σχεδίαση των επιμέρους συστημάτων παραγωγής. Ως σχεδίαση συστημάτων παραγωγής νοείται η βελτιστοποίηση της θέσης των μηχανημάτων (και εν γένει των σταθμών παραγωγής) χωρίς να αγνοείται και η παράμετρος του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Επιστημονική προετοιμασία λήψης αποφάσεων ή / και άσκηση επιστημονικής διοίκησης σε οποιοδήποτε διοικητικό-τεχνικό σύστημα πχ δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, και βιομηχανικές μονάδες.
  • Χρονικός και τεχνικο-οικονομικός προγραμματισμός έργων.
  • Μελέτες πάσης φύσεως που αφορούν στην οργάνωση επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματική άσκηση διοίκησης.
  • Μελέτες ανάλυσης αγοράς και προώθησης προϊόντων με επιστημονικές μεθόδους.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.
  • Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής.
Ο Διπλωματούχος ΜΠΔ έχει την δυνατότητα εγγραφής του στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, για τα αντίστοιχα έργα.

To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε) εγγράφει τους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης στην κατηγορία των Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ με την απόφαση της ολομέλειας της Διοικούσας Επιτροπής του (35η Συνεδρίαση/7-10-2003, Αποφ.Γ/2/35/2003), έχει διαπιστώσει ότι οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού. Επιπροσθέτως, με βάση την υπ’ αριθ. 374/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει δεκτή από τα αντίστοιχα Υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών & Επικοινωνιών (εγκύκλιος Υπ.Αν. 22-10-2008,, διευκρινιστική εγκύκλιος Υπ.Αν. 3-12-2008 και επιστολή Υ.Μ.&Ε. 17-7-2006), οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά του Διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού.
Με βάση τα παραπάνω, οι Διπλωματούχοι ΜΠΔ να εγγράφονται:
1.Στις αρμόδιες Διευθύνσεις Βιομηχανίας στο Βιβλίο Ανωτάτων Σχολών Ειδικότητας Μηχανολόγου και αποκτούν:
  • Άδεια Μηχανολόγου (με την εγγραφή στο Βιβλίο Διπλωματούχων Ανωτάτων Τεχνικών Σχολών Ειδικότητας Μηχανολόγου μπορούν να ασκούν ελεύθερο το επάγγελμα του Μηχανολόγου όσον αφορά στην εκπόνηση μελετών, επίβλεψη εκτέλεσης και επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων).
  • Γενική Άδεια εκτέλεσης Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων όλων των Ειδικοτήτων και κατηγοριών (η άδεια αυτή δίνει το δικαίωμα της εκτέλεσης και συντήρησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών).
  • Άδεια Διπλωματούχου Μηχανικού Οχημάτων.
2. Στα Μητρώα Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ), Μητρώα Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και Μητρώα Μελετητών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων σε μία από τις κατηγορίες μελετών που εγγράφονται οι Διπλωματούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί (Απόφαση 7-6-2010/Δ15/οικ/12127 και Επιστολή ΝΣΚ/3416/ΓΔΕ/22-9-2010)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ EΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου